Dhimbja e qafës: shkaqet, simptomat dhe trajtimi

Dr. Besim Demolli
Specialist i reumatologjisë

tel. +38344727068

Dhimbja e qafës është një nga ankesat më të zakonshme që një reumatolog sheh në klinikën e tij, veçanërisht në qytet ku ka kaq shumë punëtorë të cilët janë të lidhur me tavolinën e tyre të punës!?

Pjesa qafore e shtyllës kurrizore karakterizohet nga të qenit shumë fleksibël dhe lejon lëvizshmëri më të madhe se çdo zonë tjetër e shtyllës kurrizore. Për këtë arsye, ajo është vendi i shpeshtë i dhimbjes, duke zënë vendin e dytë pas pjesës së poshtme të shpinës.

Dhimbja e qafës mund të jetë një problem jashtëzakonisht zhgënjyes dhe dobësues që ndikon zakonisht në detyrat më të thjeshtat të përditshme. Dhe për fat të keq, askush nuk është imun nga zhvillimi i problemeve të qafës në një moment në udhëtimin e tyre jetësor.

Reklama

Profesioni ose karriera e një personi mund të luajë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e dhimbjes së qafës. Pacientët që unë shoh më shpesh në klinikën time kryejnë punë krahu për të jetuar, por sigurisht që shoh pacientë të shumtë të cilët gjithashtu vuajnë nga probleme kronike të dhimbjes së qafës, dhimbje dhe disfunksionim thjesht nga puna para një kompjuteri për periudha të gjata të kohës së tyre.

Një tjetër komponent i madh drejt shfaqjes së simptomave të dhimbjes në qafë është një faktor përtej kontrollit tonë: gjenetika. Ndërsa të gjithë zhvillohemi së bashku në jetë, ose thënë më troç, fillojmë të plakemi, muskujt, tendinat, ligamentet dhe kockat në qafën tonë fillojnë të konsumohen. Vetëm kjo plakje na vë në një predispozicion për të vuajtur nga dhimbja e qafës, dhe nëse familja juaj ka një histori të problemeve të qafës, ekziston një rrezik shumë më i lartë për zhvillimin e dhimbjes kronike edhe në qafën e juaj.

Dhimbja e qafës shpesh kategorizohet si “akute” (që zgjat më pak se 6 javë), “subakute” (që zgjat 6 deri në 12 javë) ose “kronike” (që zgjat më shumë se 12 javë). Ndërsa shumica e episodeve të dhimbjes akute përmirësohen shpejt, disa njerëz vazhdojnë të kenë dhimbje më afatgjata.

Cilat janë simptomat e dhimbjes së qafës të shkaktuara nga një problem esencial?