Dita Botërore e Hipertensionit: Ja çfarë duhet të dini

Hipertensioni (HTN ose HT), i njohur gjithashtu si presioni i lartë i gjakut (HBP), është një gjendje mjekësore afatgjatë në të cilën presioni i gjakut në arterie është vazhdimisht i ngritur. Presioni i lartë i gjakut zakonisht nuk shkakton simptoma, megjithatë, është një faktor rreziku kryesor për goditje në tru, sëmundje të arterieve koronare, dështim të zemrës, aritmi, humbje të shikimit, dhe sëmundje kronike të veshkave.

Presioni i gjakut klasifikohet nga dy matje, presioni sistolik dhe diastolik, që janë respektivisht presioni maksimal dhe minimal. Për shumicën e të rriturve, presioni normal i gjakut në pushim është në intervalin 100-125 milimetra merkur (mmHg) sistolik dhe 60-80 mmHg diastolik. Për shumicën e të rriturve, presioni i lartë i gjakut është i pranishëm nëse presioni i gjakut në pushim është vazhdimisht në ose mbi 130/80 ose 140/90 mmHg.

Ndryshimet e stilit të jetesës dhe medikamentet mund të ulin presionin e gjakut dhe të ulin rrezikun e komplikimeve shëndetësore. Ndryshimet e stilit të jetesës përfshijnë:

Nëse ndryshimet në stilin e jetës nuk janë të mjaftueshme, atëherë përdoren medikamente për presionin e gjakut.

Modifikimi efektiv i stilit të jetesës mund të ulë presionin e gjakut po aq sa një ilaç individual antihipertensiv. Kombinimet e dy ose më shumë modifikimeve të stilit të jetesës mund të arrijnë rezultate edhe më të mira.

Partners in Diet kanë rekomanduar disa ushqime që mund të ndihmojnë me hipertensionin, të cilat janë:

Në përfundim, hipertensioni mund të jetë një sëmundje e përhapur, por është gjithashtu shumë e menaxhueshme. Me njohuritë e duhura, përkushtim dhe mbështetjen e duhur, mund të fuqizoni veten tuaj për të ulur presionin e gjakut dhe të udhëheqni një jetë të mbushur me vitalitet dhe mirëqenie.