Duart e ftohta: Shkaku i problemit dhe kur duhet të shkoni te mjeku?

Shpesh njerëzit kanë problem me duart e ftohta, veçanërisht kur jashtë është pak më ftohtë.

Në disa raste, duart e ftohta do të nënkuptojnë thjesht se trupi po përpiqet të mbajë një temperaturë normale të trupit, ndërsa në raste të tjera, duart e ftohta do të jenë shenjë e një gjendjeje ose sëmundjeje të caktuar. Para së gjithash, mund të bëhet fjalë për probleme të qarkullimit.

Pse ftohen duart?

Është normale të keni duar të ftohta herë pas here, veçanërisht kur jashtë është më ftohtë. Megjithatë, kur kjo gjendje është e shpeshtë ose kur ndryshon edhe ngjyra e lëkurës ose kur nuk mund të ngroheni pasi keni ardhur nga një vend i ftohtë në një vend të ngrohtë, mund të jetë një sëmundje që kufizon rrjedhjen e gjakut në duar.

Simptomat që lidhen me duar të ftohta dhe që shkaktojnë sëmundje dhe gjendje përfshijnë këmbët e ftohta, zbardhjen e lëkurës së duarve në të verdhë, të kuqe ose pa ngjyrë, ndjesi shpimi gjilpërash në duar ose këmbë, ngrirje ose lëkurë të fortë.

Çfarë i shkakton duart e ftohta?

Duart e ftohta mund të shkaktohen nga sëmundje të tilla si anemia, diabeti, lupusi, sëmundja e Raynaud-it ose sëmundjet e qarkullimit të gjakut.

1. Sëmundja e Raynaud

Ky është në fakt një çrregullim shumë i zakonshëm që prek arteriet që bartin gjakun nga zemra në pjesë të tjera të trupit. Ekziston një shtrëngim ose ngushtim i përkohshëm i enëve të gjakut dhe qarkullimi i gjakut është i kufizuar. Gishtat dhe gishtat e këmbës janë të prekur. Gjithashtu, disa njerëz që kanë sëmundjen autoimune lupus mund të kenë gjithashtu sëmundjen e Raynaud.

2. Anemia