Siguria në internet – Hakeri profesionist tregon se si mos të bini pre e mashtrimeve online – Albnews

Me më shumë prej nesh që na duhet të bëjmë transaksionet tona bankare dhe financiare në internet gjatë pandemisë, duhet të sigurohemi që po bëjmë gjithçka që mundemi për të parandaluar vjedhjen e informacionit tonë personal. Një haker profesionist “etik”, i cili hyn në faqet e internetit të klientëve, rrjetet dhe aplikacionet e telefonit për të jetuar dha disa këshilla kryesore për t’u siguruar që ju të mos bini viktimë e vjedhjes.

Emocionet tona mund të na fusin në telashe

Shumica e shkeljeve të ditëve moderne përmbajnë një element të asaj që njihet si inxhinieri sociale. Një sulmues luan me emocionet njerëzore për të kryer një veprim. Për shembull, klikimi në një email me qëllim të keq sepse tingëllon sikur dikush ka nevojë, ose një koleg që kërkon ndihmë urgjente. Është ekuivalenti në internet me hapjen e derës për një ndërtesë të sigurt për një grua shtatzënë.

Disa prej nesh do të besojnë se çdo email është i vërtetë

Mos klikoni në asnjë lidhje në asnjë email dhe gjithmonë vizitoni direkt një faqe në internet.

Ne jemi shumë të vërtetë

“Ku ke lindur?” ose “cili është emri i nënës suaj?” janë dy nga pyetjet më të zakonshme në faqet e internetit për të siguruar që llogaria juaj do të jetë e sigurt nga ndërhyrës në të ardhmen. Por fatkeqësisht këto përgjigje nuk do të jenë muret që do të mbajnë jashtë çdo sulmues online. Pse? Epo, nëse e keni zbuluar tashmë këtë informacion në internet, çdokush mund të bëjë një gërmim dhe të gjejë përgjigjet që i nevojiten. Mos kini frikë të krijoni disa nga informacionet tuaja nëse mundeni.

Ne ndajmë pa nevojë …

Mos i ndani informacionet personale me asnjë rrjet ose faqe nëse nuk kanë nevojë ta dinë për një arsye shumë të rëndësishme. Për shembull, nëse regjistroheni në një pikë publike Wi-Fi, ajo do të kërkojë emrin tuaj, datën e lindjes dhe adresën. Nuk ka asnjë kërkesë ligjore për të qenë i sinqertë, kështu që shpikni atë – mbajini të dhënat tuaja të vërteta të sigurta.

… veçanërisht në mediat sociale

Sa më shumë informacione personale të ndani në internet, aq më shumë të dhënat tuaja janë të arritshme për dikë që dëshiron ta marrë në dorë. Herën tjetër kur të jeni në llogarinë tuaj të mediave sociale, sigurohuni që informacioni që ndani të jetë minimal. Familja dhe miqtë tuaj tashmë do ta dinë numrin tuaj të telefonit, datën e lindjes dhe adresën e emailit, kështu që nuk ka nevojë të zbuloni këtë informacion. Nëse privatësia juaj është e rëndësishme për ju, mos i jepni informacionet tuaja lirshëm. Dhe më e rëndësishmja, mos u tregoni njerëzve kur largoheni pasi kjo mund të rrezikojë shtëpinë tuaj.

Profilet tona të mediave sociale janë shpesh të hapura

Në llogarinë tuaj në Facebook, drejtohuni te menuja në këndin e sipërm të djathtë të ekranit, klikoni mbi Cilësimet dhe në këtë ekran të ri klikoni mbi Privatësia në menunë në të majtë. Këtu do të jeni në gjendje të menaxhoni profilin tuaj në Facebook dhe të zgjidhni “Miqtë” për pyetjet e ndryshme si “Kush mund të shikojë informacionin e profilit tuaj?” dhe ‘Kush mund t’i shikojë postimet tuaja të ardhshme?’. Në këtë mënyrë vetëm miqtë tuaj në Facebook duhet të kenë qasje në përmbajtjen që postoni. Në mënyrë të ngjashme, me Twitter, shkoni te Cilësimet. Në këtë dritare, ju jeni në gjendje të ndryshoni të gjitha llojet e cilësimeve të privatësisë, duke përfshirë bërjen private të shkrimeve, kështu që vetëm njerëzit që ju lejoni të shikojnë shkrimet tuaja mund t’i shohin ato.

Ne japim shumë në këmbim të aplikacioneve “falas”

Mund të jetë e mundur që hakerat të shkarkojnë spyware në pajisjen tuaj përmes aplikacioneve. Para instalimit, sigurohuni që të kontrolloni lejet në aplikacione për t’u siguruar që ato nuk do të ruajnë asnjë informacion personal të panevojshëm. Për shembull, një aplikacion për një lojë nuk ka nevojë për qasje në informacionin e rrjetit ose listën e kontakteve tuaja. Është më mirë të jesh i sigurt sesa të falësh dhe të përditësosh rregullisht aplikacionet sepse ato do të kontrollojnë për problemet e sigurisë.

Ne nuk e pastrojmë historinë e shfletuesit tonë

Kjo është një këshillë mjaft e rëndësishme për t’u përdorur nëse do të përdorni të njëjtën pajisje si dikush tjetër, për shembull kompjuterin tuaj në shtëpi ose iPad -in e një shoku. Shfletuesit si Chrome dhe Firefox mbajnë një regjistër të asaj që keni kërkuar në internet dhe faqet që mund të keni vizituar. Ky informacion mund të mbahet për javë të tëra, dhe kështu që nëse nuk e pastroni historinë tuaj të shfletimit është më e lehtë për këdo që është në kontakt me pajisjen të vjedh rekordin tuaj të aktivitetit në internet. Ji i sigurt dhe pastroje!

Çfarë ju duhet të keni të instaluar

Produktet më të rëndësishme kundër hakerëve për t’u përdorur janë programet anti-virus, të cilat skanojnë rregullisht dhe një bllokues reklamash, pasi kjo ndalon që artikujt e panevojshëm të hyjnë në desktopin tuaj. Disa nga aplikacionet më të mira të softuerit antivirus përfshijnë Norton Security, McAfee Total Protection, Kaspersky Total Secure. Vlen të kesh një dyqan për të parë se cili program softuer do t’i përshtatet më së miri desktopit tuaj.

Ne përdorim të njëjtën fjalëkalim herë pas here

Këshilla më e rëndësishme është që të mos përdorni kurrë të njëjtin fjalëkalim dy herë. Nëse një llogari është komprometuar, atëherë të gjitha llogaritë tuaja janë komprometuar.

Përdorni një menaxher fjalëkalimi …

Duke përdorur një menaxher fjalëkalimesh, gjithçka që duhet të bëni është të mbani mend një fjalëkalim (së bashku me një aluzion personal) i cili do t’ju lejojë të mbani shumë fjalëkalime më komplekse në një mjedis të sigurt. Një ekspert në këtë fushë thotë se mund të duhen një haker deri në dy vjet për të thyer një fjalëkalim kompleks me tetë karaktere që ka krijuar një menaxher fjalëkalimesh.

… edhe për informacionin tuaj të rremë

Jeni të shqetësuar që nuk i mbani mend përgjigjet tuaja të rreme? Mos u shqetëso. Ju mund të krijoni “llogari” në aplikacionet tuaja të menaxherit të fjalëkalimeve vetëm për këtë.

Vendosni një shtresë të sigurisë #1

Është e mençur të krijoni vërtetim me dy faktorë (ose 2FA) në të gjitha llogaritë tuaja të rëndësishme. Kjo është një shtresë e sigurisë që kërkon jo vetëm një fjalëkalim dhe emër përdoruesi, por diçka tjetër – diçka që ju, dhe vetëm ju, e keni.

Vendosni një shtresë të sigurisë #2

Kjo shtresë e dytë mund të jetë ose një pjesë tjetër e informacionit që ju vetëm njihni, një zinxhir kyç ose lexues kartash, ose siguri biometrike siç është gjurmët e gishtave, zëri ose irisi i syrit tuaj. Përdorimi i një emri përdoruesi dhe fjalëkalimi së bashku me një pjesë të informacionit që vetëm ju e dini do ta bëjë më të vështirë për hakerat të kenë qasje në informacionin tuaj personal dhe ta vjedhin atë. Banka juaj mund ta sigurojë këtë për llogarinë tuaj në internet, përmes shenjave të harduerit së bashku me kartën tuaj dhe kodin PIN.

Mbani të përditësuar sigurinë tuaj

Për të siguruar që ju i mbani pajisjet tuaja të sigurta, është më mirë të instaloni një softuer anti-virus, por nëse nuk e përditësoni softuerin kur të vijnë përditësime të reja përmes sigurisë tuaj do të komprometohet. Sigurohuni që përdorni versionin më të fundit të shfletuesit tuaj të internetit dhe instaloni përditësime të softuerit sapo të jenë në dispozicion për ju. Teknologjia ecën përpara shpejt, kështu që sa më i fundit të jetë një përditësim, aq më mirë do të keni mbrojtje online.

Kujdes nga përdorimi i Wi-Fi publik

Ju mund të keni dëgjuar se nuk duhet të bëni shërbime bankare në internet ose aktivitete të tjera të ndjeshme në një rrjet publik Wi-Fi. Por pse? Epo, ka disa çështje që mund të rrethojnë një rrjet publik Wi-Fi. Hapja e rrjetit mund të lejojë ndërhyrësit të hyjnë, rrjeti mund të jetë goditur tashmë dhe të jetë plot me pajisje të komprometuara, ose Wi-Fi në vetvete mund të jetë me qëllim të keq.

Sigurohuni që të kontrolloni financat tuaja shpesh

Hidhini një sy llogarive tuaja bankare dhe të kartave të kreditit shpesh, çdo ditë është më e mira pasi kjo do t’ju sigurojë që të mbani në krye çdo transaksion të papritur. Ju mund të regjistroheni në alarme që do të dërgohen në emailin tuaj ose në celularin tuaj për çdo transaksion të pazakontë.

Shikoni se çfarë po bën banka juaj për t’ju mbrojtur

Sigurohuni që të njiheni me garancinë e bankave tuaja për mbrojtjen nga mashtrimet. Disa ofrues të mëdhenj ofrojnë zero përgjegjësi për kartat e kreditit dhe debitit, ndërsa të tjerët ofrojnë mbrojtje falas për transaksionet bankare në internet. Duke kontrolluar me bankën tuaj para se të përdorni bankën në internet, ose para se të regjistroheni në një bankë, do të mbuloni të gjitha bazat tuaja./Scantv